Jak pracovat s PVA

05. 06. 2018, 11:27

Jedna ze základních vlastností PVA je rozpustnost ve vodě, což je nevýhodou při manipulaci v dešti, rose, mlze. Je důležité zabezpečit, aby byl PVA materiál v suchu a k tomu slouží vhodně navržené obaly, důležité je rovněž jejich pečlivé uskladnění na suchém místě. I velmi malé množství vody dokáže PVA naleptat tak, že ho v podstatě znehodnotí a nelze dále výrobek používat, v lepším případě vyhodíte polovinu množství punčochy na tubusu nebo na cívce. V takových podmínkách je možné použít silnější materiál s delší dobou rozpustnosti, pracovat s ním pokud možno v suchém přístřešku a po jeho připevnění co nejrychleji nahodit.
Pokud je suché počasí a PVA přijde do styku třeba s mokrými částmi konce udice (vlasec, olovo, háček, hadička atd.), může nastat problém. Je nutné všechny části které budou ve styku s PVA před nasazením osušit suchou látkou.
I pod vodou nastane situace, kdy voda nemůže rozpustit materiál dokonale. Jedná se například o uzly buď samotné punčochy nebo pokud používáte k zavázání šňůrku nebo stužku. U použitelných druhů PVA pro naše účely se tomuto jevu nevyhneme. A pokud některý výrobce nebo prodejce tvrdí, že se jeho PVA dokonale rozpustí, tak klame zákazníka. Uzly můžete minimalizovat použitím nitě k zavázání konce punčochy místo uzlu. Je potřeba s tím počítat a podle toho také všechny rozpustné materiály upevňovat ke koncové udici. Rozhodně je nutné vyhnout se například napichování napěchované punčochy na háček prostředkem uzlíku. Nejlepší je to těsně pod uzlem. V opačném případě hrozí riziko, že na vašem háčku zůstane lepkavý slizovitý zbytek nerozpuštěného materiálu.
Nelze použít vnadící směsi, které se připravují smícháním s vodou. Pokud je již směs alespoň na povrchu proschlá lze bez problému použít.
PVA je rozpustný pouze ve vodě. Používáním esenciálních olejů, kvalitních tekutých potrav, sirupů, posilovačů a dipů, které nejsou připravovány na bázi vody, PVA nepoškodíte a nerozpustí se při přípravě návnady.

Shrneme-li to do bodů, pak jsou nejdůležitější zásady a poznatky následující:

1. Zabránit styku PVA materiálu s vodou před samotným použitím.
2. V případě použití dipů na olejové bázi dochází ke zpomalení procesu rozpuštění. (v některých případech i na několik hodin).
3. Nepoužívat návnady na vodové bázi.
4. Vždy osušit ostatní části výbavy, které mohou přijít do styku s PVA. (vlasec, olovo, háček, atp.).
5. Neskladovat PVA ve vlhkém prostředí.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X
Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).